Expert opinion on “best practices” in the delivery of health care services to immigrants in Denmark

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Expert opinion on “best practices” in the delivery of health care services to immigrants in Denmark. / Jensen, Natasja Koitzsch; Nielsen, Signe Smith; Krasnik, Allan.

In: Ugeskrift for Laeger, Vol. 57, No. 8, 2010, p. 1-5.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Jensen, NK, Nielsen, SS & Krasnik, A 2010, 'Expert opinion on “best practices” in the delivery of health care services to immigrants in Denmark', Ugeskrift for Laeger, vol. 57, no. 8, pp. 1-5.

APA

Jensen, N. K., Nielsen, S. S., & Krasnik, A. (2010). Expert opinion on “best practices” in the delivery of health care services to immigrants in Denmark. Ugeskrift for Laeger, 57(8), 1-5.

Vancouver

Jensen NK, Nielsen SS, Krasnik A. Expert opinion on “best practices” in the delivery of health care services to immigrants in Denmark. Ugeskrift for Laeger. 2010;57(8):1-5.

Author

Jensen, Natasja Koitzsch ; Nielsen, Signe Smith ; Krasnik, Allan. / Expert opinion on “best practices” in the delivery of health care services to immigrants in Denmark. In: Ugeskrift for Laeger. 2010 ; Vol. 57, No. 8. pp. 1-5.

Bibtex

@article{e5196101960c414595ebdf6d6ba5991b,
title = "Expert opinion on “best practices” in the delivery of health care services to immigrants in Denmark",
abstract = "Introduktion: Levering af sundhedsydelser til indvandrere er et felt, der er under udvikling og som der er stigende opm{\ae}rksomhed omkring. Morbiditets- og mortalitetsm{\o}nstre hos indvandrere vil ofte adskille sig fra majoritetsbefolkningens og i mange tilf{\ae}lde ses d{\aa}rlige sundhedsudfald for indvandrerpopulationerne. Desuden rapporteres der i danske s{\aa}vel som udenlandske studier, at sundhedsprofessionelle st{\o}der p{\aa} problemer i m{\o}det med indvandrerpatienterne. Materiale og metoder: En Delphi-proces med fokus p{\aa} ’best practice i levering af sundhedsydelser til indvandrere’ blev gennemf{\o}rt med otte danske eksperter fra den akademiske verden (2), NGO’er (1), politiske beslutningstagere (2) og praktiserende behandlere (3). Eksperterne foreslog indledningsvist 60 forskellige faktorer af betydning for levering af sundhedsydelser til indvandrere. Disse blev kondenseret til 32 faktorer inden faktorerne blev genudsendt til eksperterne. I f{\o}rste omgang blev de udsendt til eksperterne for at vurdere vigtigheden af hver enkelt faktor og dern{\ae}st med henblik p{\aa} at opn{\aa} konsensus mellem de deltagende eksperter. Data er blevet indsamlet i perioden fra juni 2008 til januar 2009 og er sket som led i et st{\o}rre EU-projekt. Resultater: I artiklen pr{\ae}senteres de 11 faktorer, der af eksperterne er vurderet til at have den st{\o}rste betydning for levering af sundhedsydelser til indvandrere. De tre vigtigste faktorer udg{\o}res af adgang til tolke, kvalitet af tolkeservice og sikre compliance inden for medicinomr{\aa}det. Disse efterf{\o}lges af faktorerne at have tilstr{\ae}kkelig tid i konsultationen, sammenh{\ae}ng i tilbud, interdisciplin{\ae}rt samarbejde, afs{\ae}ttelse af ressourcer, behandlerens rolle, anerkendelse af den enkelte patient, uddannelse af sundhedsprofessionelle og studerende samt tolkning over telefonen. Konklusion: En Delphi-proces kan v{\ae}re et v{\ae}rdifuldt v{\ae}rkt{\o}j til at opn{\aa} konsensus blandt eksperter inden for det unders{\o}gte omr{\aa}de – i dette tilf{\ae}lde i forhold til levering af sundhedsydelser til indvandrere. P{\aa} dette grundlag kan Delphi-processen v{\ae}re med til at skabe et beslutningsgrundlag for fremtidige politiske beslutninger. Set i lyset af fundene i dette studie kan det virke paradoksalt, at man fra politisk hold {\o}nsker at indf{\o}re brugerbetaling p{\aa} tolkebistand for personer, der har opholdt sig mere end syv {\aa}r i Danmark fra juni 2011. Da det kan forventes, at gruppen af indvandrere med ophold i Danmark over syv {\aa}r og begr{\ae}nsede danskkundskaber i forvejen vil h{\o}re til blandt de mest udsatte og s{\aa}rbare indvandrere vil dette tiltag sandsynligvis f{\o}re til en yderligere marginalisering af en allerede udsat gruppe. En mere fleksibel organisering og finansiering af arbejdet i almen praksis som eksempelvis mulighed for l{\ae}ngere konsultationer for s{\aa}rbare grupper, inklusiv nogle indvandrere, kan give rum til at overkomme eventuelle kulturelle barrierer mellem l{\ae}ge og patient.",
keywords = "Faculty of Health and Medical Sciences, Delivery system, migrants, Quality, healthcare system, delphi",
author = "Jensen, {Natasja Koitzsch} and Nielsen, {Signe Smith} and Allan Krasnik",
year = "2010",
language = "English",
volume = "57",
pages = "1--5",
journal = "Ugeskrift for Laeger",
issn = "0041-5782",
publisher = "Almindelige Danske Laegeforening",
number = "8",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Expert opinion on “best practices” in the delivery of health care services to immigrants in Denmark

AU - Jensen, Natasja Koitzsch

AU - Nielsen, Signe Smith

AU - Krasnik, Allan

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Introduktion: Levering af sundhedsydelser til indvandrere er et felt, der er under udvikling og som der er stigende opmærksomhed omkring. Morbiditets- og mortalitetsmønstre hos indvandrere vil ofte adskille sig fra majoritetsbefolkningens og i mange tilfælde ses dårlige sundhedsudfald for indvandrerpopulationerne. Desuden rapporteres der i danske såvel som udenlandske studier, at sundhedsprofessionelle støder på problemer i mødet med indvandrerpatienterne. Materiale og metoder: En Delphi-proces med fokus på ’best practice i levering af sundhedsydelser til indvandrere’ blev gennemført med otte danske eksperter fra den akademiske verden (2), NGO’er (1), politiske beslutningstagere (2) og praktiserende behandlere (3). Eksperterne foreslog indledningsvist 60 forskellige faktorer af betydning for levering af sundhedsydelser til indvandrere. Disse blev kondenseret til 32 faktorer inden faktorerne blev genudsendt til eksperterne. I første omgang blev de udsendt til eksperterne for at vurdere vigtigheden af hver enkelt faktor og dernæst med henblik på at opnå konsensus mellem de deltagende eksperter. Data er blevet indsamlet i perioden fra juni 2008 til januar 2009 og er sket som led i et større EU-projekt. Resultater: I artiklen præsenteres de 11 faktorer, der af eksperterne er vurderet til at have den største betydning for levering af sundhedsydelser til indvandrere. De tre vigtigste faktorer udgøres af adgang til tolke, kvalitet af tolkeservice og sikre compliance inden for medicinområdet. Disse efterfølges af faktorerne at have tilstrækkelig tid i konsultationen, sammenhæng i tilbud, interdisciplinært samarbejde, afsættelse af ressourcer, behandlerens rolle, anerkendelse af den enkelte patient, uddannelse af sundhedsprofessionelle og studerende samt tolkning over telefonen. Konklusion: En Delphi-proces kan være et værdifuldt værktøj til at opnå konsensus blandt eksperter inden for det undersøgte område – i dette tilfælde i forhold til levering af sundhedsydelser til indvandrere. På dette grundlag kan Delphi-processen være med til at skabe et beslutningsgrundlag for fremtidige politiske beslutninger. Set i lyset af fundene i dette studie kan det virke paradoksalt, at man fra politisk hold ønsker at indføre brugerbetaling på tolkebistand for personer, der har opholdt sig mere end syv år i Danmark fra juni 2011. Da det kan forventes, at gruppen af indvandrere med ophold i Danmark over syv år og begrænsede danskkundskaber i forvejen vil høre til blandt de mest udsatte og sårbare indvandrere vil dette tiltag sandsynligvis føre til en yderligere marginalisering af en allerede udsat gruppe. En mere fleksibel organisering og finansiering af arbejdet i almen praksis som eksempelvis mulighed for længere konsultationer for sårbare grupper, inklusiv nogle indvandrere, kan give rum til at overkomme eventuelle kulturelle barrierer mellem læge og patient.

AB - Introduktion: Levering af sundhedsydelser til indvandrere er et felt, der er under udvikling og som der er stigende opmærksomhed omkring. Morbiditets- og mortalitetsmønstre hos indvandrere vil ofte adskille sig fra majoritetsbefolkningens og i mange tilfælde ses dårlige sundhedsudfald for indvandrerpopulationerne. Desuden rapporteres der i danske såvel som udenlandske studier, at sundhedsprofessionelle støder på problemer i mødet med indvandrerpatienterne. Materiale og metoder: En Delphi-proces med fokus på ’best practice i levering af sundhedsydelser til indvandrere’ blev gennemført med otte danske eksperter fra den akademiske verden (2), NGO’er (1), politiske beslutningstagere (2) og praktiserende behandlere (3). Eksperterne foreslog indledningsvist 60 forskellige faktorer af betydning for levering af sundhedsydelser til indvandrere. Disse blev kondenseret til 32 faktorer inden faktorerne blev genudsendt til eksperterne. I første omgang blev de udsendt til eksperterne for at vurdere vigtigheden af hver enkelt faktor og dernæst med henblik på at opnå konsensus mellem de deltagende eksperter. Data er blevet indsamlet i perioden fra juni 2008 til januar 2009 og er sket som led i et større EU-projekt. Resultater: I artiklen præsenteres de 11 faktorer, der af eksperterne er vurderet til at have den største betydning for levering af sundhedsydelser til indvandrere. De tre vigtigste faktorer udgøres af adgang til tolke, kvalitet af tolkeservice og sikre compliance inden for medicinområdet. Disse efterfølges af faktorerne at have tilstrækkelig tid i konsultationen, sammenhæng i tilbud, interdisciplinært samarbejde, afsættelse af ressourcer, behandlerens rolle, anerkendelse af den enkelte patient, uddannelse af sundhedsprofessionelle og studerende samt tolkning over telefonen. Konklusion: En Delphi-proces kan være et værdifuldt værktøj til at opnå konsensus blandt eksperter inden for det undersøgte område – i dette tilfælde i forhold til levering af sundhedsydelser til indvandrere. På dette grundlag kan Delphi-processen være med til at skabe et beslutningsgrundlag for fremtidige politiske beslutninger. Set i lyset af fundene i dette studie kan det virke paradoksalt, at man fra politisk hold ønsker at indføre brugerbetaling på tolkebistand for personer, der har opholdt sig mere end syv år i Danmark fra juni 2011. Da det kan forventes, at gruppen af indvandrere med ophold i Danmark over syv år og begrænsede danskkundskaber i forvejen vil høre til blandt de mest udsatte og sårbare indvandrere vil dette tiltag sandsynligvis føre til en yderligere marginalisering af en allerede udsat gruppe. En mere fleksibel organisering og finansiering af arbejdet i almen praksis som eksempelvis mulighed for længere konsultationer for sårbare grupper, inklusiv nogle indvandrere, kan give rum til at overkomme eventuelle kulturelle barrierer mellem læge og patient.

KW - Faculty of Health and Medical Sciences

KW - Delivery system

KW - migrants

KW - Quality

KW - healthcare system

KW - delphi

M3 - Journal article

VL - 57

SP - 1

EP - 5

JO - Ugeskrift for Laeger

JF - Ugeskrift for Laeger

SN - 0041-5782

IS - 8

ER -

ID: 32980111