Adoption, psykiske lidelser og kriminalitet blandt 15-27 årige. En landsomfattende sammenlignelig registerbaseret undersøgelse af adopterede og af stedbørn sammenlignet med ikke-adopterede i Danmark

Research output: Memorandum/expositionMemorandum

Standard

Adoption, psykiske lidelser og kriminalitet blandt 15-27 årige. En landsomfattende sammenlignelig registerbaseret undersøgelse af adopterede og af stedbørn sammenlignet med ikke-adopterede i Danmark. / Laubjerg, Merete; Petersson, Birgit.

2010. 10 p., Feb 12, 2010.

Research output: Memorandum/expositionMemorandum

Harvard

Laubjerg, M & Petersson, B 2010, 'Adoption, psykiske lidelser og kriminalitet blandt 15-27 årige. En landsomfattende sammenlignelig registerbaseret undersøgelse af adopterede og af stedbørn sammenlignet med ikke-adopterede i Danmark', 10 p., Feb 12, 2010..

APA

Laubjerg, M., & Petersson, B., (2010). Adoption, psykiske lidelser og kriminalitet blandt 15-27 årige. En landsomfattende sammenlignelig registerbaseret undersøgelse af adopterede og af stedbørn sammenlignet med ikke-adopterede i Danmark, 10 p., Feb 12, 2010.

Vancouver

Laubjerg M, Petersson B. Adoption, psykiske lidelser og kriminalitet blandt 15-27 årige. En landsomfattende sammenlignelig registerbaseret undersøgelse af adopterede og af stedbørn sammenlignet med ikke-adopterede i Danmark. 2010. 10 p., Feb 12, 2010.

Author

Laubjerg, Merete ; Petersson, Birgit. / Adoption, psykiske lidelser og kriminalitet blandt 15-27 årige. En landsomfattende sammenlignelig registerbaseret undersøgelse af adopterede og af stedbørn sammenlignet med ikke-adopterede i Danmark. 2010. 10 p., Feb 12, 2010.

Bibtex

@misc{771dd2f03bef11df928f000ea68e967b,
title = "Adoption, psykiske lidelser og kriminalitet blandt 15-27 {\aa}rige. En landsomfattende sammenlignelig registerbaseret unders{\o}gelse af adopterede og af stedb{\o}rn sammenlignet med ikke-adopterede i Danmark",
abstract = "  Forskning viser, at adopterede har en st{\o}rre risiko for psykisk sygdom, men er adoption ogs{\aa} en risikofaktor for kriminalitet? Form{\aa}let er at udrede om variablen 'adopteret' er en selvst{\ae}ndig risikofaktor for domsafsigelser samt uddybe, om adopterede med psykisk sygdom ogs{\aa} har st{\o}rre risiko for at blive kriminelle end ikke-adopterede.Metoden er et landsomfattende registerbaseret studie mellem 1994-2004. Kohorten er p{\aa} 282.986 15-27 {\aa}rige. 1,3 {\%} er adopterede og stedb{\o}rn. Resultaterne viser, at 'adopteret' ikke er en risikofaktor for internationalt adopterede og dansk-f{\o}dte = 12 mdr., men dansk adopterede > 12 mdr. samt stedb{\o}rn har 3-4 gange h{\o}jere risiko. Derimod er 'oprindelse' en risikofaktor for kriminalitet for internationalt adopterede og for indvandrere.Alder ved adoption, kontakt til psykiatrien og 'bor ikke hos for{\ae}lder' er risiko for dom og recidiv. Drenge f{\aa}r i langt h{\o}jere grad end piger en dom, men unge pigers risiko for psykiatrisk kontakt er st{\o}rre end drenges. Stedb{\o}rnene udg{\o}r en overset risikogruppe. Konklusionen er, at det ikke er adoption som s{\aa}dan, som er en risikofaktor for dom, men det er konteksten og den m{\aa}de, vi h{\aa}ndterer begrebet adoption p{\aa}. En k{\o}nsspecifik omsorg for barnet, med nyt{\ae}nkning i forhold til bortadoption og institutionalisering, er vigtig, for at sikre s{\aa}vel drenge som piger en ungdom fri for kriminalitet og psykiske sygdomme.",
author = "Merete Laubjerg and Birgit Petersson",
year = "2010",
language = "Dansk",

}

RIS

TY - GEN

T1 - Adoption, psykiske lidelser og kriminalitet blandt 15-27 årige. En landsomfattende sammenlignelig registerbaseret undersøgelse af adopterede og af stedbørn sammenlignet med ikke-adopterede i Danmark

AU - Laubjerg, Merete

AU - Petersson, Birgit

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 -   Forskning viser, at adopterede har en større risiko for psykisk sygdom, men er adoption også en risikofaktor for kriminalitet? Formålet er at udrede om variablen 'adopteret' er en selvstændig risikofaktor for domsafsigelser samt uddybe, om adopterede med psykisk sygdom også har større risiko for at blive kriminelle end ikke-adopterede.Metoden er et landsomfattende registerbaseret studie mellem 1994-2004. Kohorten er på 282.986 15-27 årige. 1,3 % er adopterede og stedbørn. Resultaterne viser, at 'adopteret' ikke er en risikofaktor for internationalt adopterede og dansk-fødte = 12 mdr., men dansk adopterede > 12 mdr. samt stedbørn har 3-4 gange højere risiko. Derimod er 'oprindelse' en risikofaktor for kriminalitet for internationalt adopterede og for indvandrere.Alder ved adoption, kontakt til psykiatrien og 'bor ikke hos forælder' er risiko for dom og recidiv. Drenge får i langt højere grad end piger en dom, men unge pigers risiko for psykiatrisk kontakt er større end drenges. Stedbørnene udgør en overset risikogruppe. Konklusionen er, at det ikke er adoption som sådan, som er en risikofaktor for dom, men det er konteksten og den måde, vi håndterer begrebet adoption på. En kønsspecifik omsorg for barnet, med nytænkning i forhold til bortadoption og institutionalisering, er vigtig, for at sikre såvel drenge som piger en ungdom fri for kriminalitet og psykiske sygdomme.

AB -   Forskning viser, at adopterede har en større risiko for psykisk sygdom, men er adoption også en risikofaktor for kriminalitet? Formålet er at udrede om variablen 'adopteret' er en selvstændig risikofaktor for domsafsigelser samt uddybe, om adopterede med psykisk sygdom også har større risiko for at blive kriminelle end ikke-adopterede.Metoden er et landsomfattende registerbaseret studie mellem 1994-2004. Kohorten er på 282.986 15-27 årige. 1,3 % er adopterede og stedbørn. Resultaterne viser, at 'adopteret' ikke er en risikofaktor for internationalt adopterede og dansk-fødte = 12 mdr., men dansk adopterede > 12 mdr. samt stedbørn har 3-4 gange højere risiko. Derimod er 'oprindelse' en risikofaktor for kriminalitet for internationalt adopterede og for indvandrere.Alder ved adoption, kontakt til psykiatrien og 'bor ikke hos forælder' er risiko for dom og recidiv. Drenge får i langt højere grad end piger en dom, men unge pigers risiko for psykiatrisk kontakt er større end drenges. Stedbørnene udgør en overset risikogruppe. Konklusionen er, at det ikke er adoption som sådan, som er en risikofaktor for dom, men det er konteksten og den måde, vi håndterer begrebet adoption på. En kønsspecifik omsorg for barnet, med nytænkning i forhold til bortadoption og institutionalisering, er vigtig, for at sikre såvel drenge som piger en ungdom fri for kriminalitet og psykiske sygdomme.

M3 - Faglig redegørelse

ER -

ID: 18923541