Stress, work and health

We are specialized in investigating how occupational exposures and psychological stress, particularly among adults and in midlife, affect health and labour market outcomes. Furthermore, our research addresses the psycho-physiological mechanisms linking occupational exposures and stress with disease.

Our research aims:

1. improve health and well-being of the working and retired population and
  2. address social inequality in health. We strive to make occupational health a part of the broader public health agenda, and enlighten the public, occupational health professionals, and authorities.

"The workplace has a huge potential as an arena for primary, secondary and tertiary prevention. We contribute to the evidence-based knowledge supporting the efforts to improve public health through workplace interventions, regulations, and information campaigns." Kirsten Nabe-Nielsen, research group  leader.

The overall aim of our research is to investigate the effect of the COVID-19 pandemic on emotional reactions to the pandemic, social relations at work, and social stigmatization among frontline employees.

Currently, we are investigating teachers at public schools and employees, working within eldercare, ambulance service, psychiatry, childcare, and rehabilitation.

COLLABORATION

This research is carried out as a collaboration between researchers at the Section of Social Medicine, Department of Public Health, University of Copenhagen and labor unions (FOA and Danmarks Lærerforening).

PUBLICATIONS

Danish reports

Kirsten Nabe-Nielsen, Vivian Rueskov, Inge Larsen, Nina Vibe Fuglsang, Charlotte Juul Nilsson: CLASS – En analyse af bæredygtigheden af tiltag til begrænsning af smittespredning i folkeskolen, Københavns Universitet, København april 2021. Link to summary in Danish.

Kirsten Nabe-Nielsen, Inge Larsen, Nina Vibe Fuglsang, Charlotte Juul Nilsson: CLASS – Folkeskolelæreres arbejdsmiljø under COVID-19: Udfordringer og mulige løsninger baseret på erfaringer fra juni 2020, Københavns Universitet, København, februar 2021.

Kirsten Nabe-Nielsen, Nina Vibe Fuglsang, Inge Larsen, Charlotte Juul Nilsson: CLASS – Folkeskolelæreres arbejdsmiljø under anden bølge af COVID-19-pandemien i Danmark, Københavns Universitet, København, januar 2021.

Kirsten Nabe-Nielsen, Inge Larsen, Nina Vibe Fuglsang, Charlotte Juul Nilsson: CLASS – et forskningsprojekt om COVID-19’s betydning for Læreres Arbejdsmiljø, Sammenhold og Smitteoplevelse, Københavns Universitet, København, oktober 2020. Link to summary in Danish.

Scientific papers

Kirsten Nabe-Nielsen, Nina Vibe Fuglsang, Inge Larsen, and Charlotte Juul Nilsson: COVID-19 Risk Management and Emotional Reactions to COVID-19 Among School Teachers in Denmark. Results From the CLASS Study, Journal of Occupational and Environmental Medicine, Volume 63, Number 5, May 2021, pp 357-362. Link to summary in Danish.

Kirsten Nabe-Nielsen, Charlotte Juul Nilsson, Maria Juul-Madsen, Charlotte Bredal, Lars Ole Preisler Hansen, Åse Marie Hansen: COVID-19 risk management at the workplace, fear of infection and fear of transmission of infection among frontline employees, Occupational and Environmental Medicine 2020. Link to summary in Danish.

OTHER DISSEMINATION

Podcasts

Børn&Unge Podcast, May 2021: Veras brev blev et lys i en mørk tid (in Danish, podcast about the consequences of COVID-19 for the working environment among pedagogues)

Radio4, December 2021: Psykologi i coronaens tid (in Danish, podcast about fear of infection and “zoom fatigue”)

Webinars

Arbejdsmiljørådet, May 2021: Arbejdsmiljø i en coronatid – hvad har vi lært?

Fagbevægelsens Hovedorganisation, October 2020: FH døgnet (the effect of COVID-19 on the working environment from minute 2:02:00)

Selected articles in magazines

Folkeskolen, April 2021: Folkesundhedsforsker: Corona-opgaver tærer på lærernes resurser

Folkeskolen, January 2021: Forsker: Husk lærernes psykiske arbejdsmiljø, når I åbner skolerne