Description of the HIA line in the CEEH integrated modelling chain: CEEH Scientific Report No. 5

Research output: Book/ReportBookResearch

Standard

Description of the HIA line in the CEEH integrated modelling chain : CEEH Scientific Report No. 5. / Flachs, Esben Meulengracht; Centre for Energy, Environment and Health (CEEH) ; Brønnum-Hansen, Henrik.

2012. 63 p.

Research output: Book/ReportBookResearch

Harvard

Flachs, EM, Centre for Energy, Environment and Health (CEEH) & Brønnum-Hansen, H 2012, Description of the HIA line in the CEEH integrated modelling chain: CEEH Scientific Report No. 5.

APA

Flachs, E. M., Centre for Energy, Environment and Health (CEEH), & Brønnum-Hansen, H. (2012). Description of the HIA line in the CEEH integrated modelling chain: CEEH Scientific Report No. 5.

Vancouver

Flachs EM, Centre for Energy, Environment and Health (CEEH), Brønnum-Hansen H. Description of the HIA line in the CEEH integrated modelling chain: CEEH Scientific Report No. 5. 2012. 63 p.

Author

Flachs, Esben Meulengracht ; Centre for Energy, Environment and Health (CEEH) ; Brønnum-Hansen, Henrik. / Description of the HIA line in the CEEH integrated modelling chain : CEEH Scientific Report No. 5. 2012. 63 p.

Bibtex

@book{a4c74536d9244610913040c23c94d9a6,
title = "Description of the HIA line in the CEEH integrated modelling chain: CEEH Scientific Report No. 5",
abstract = "Form{\aa}let med denne rapport er at beskrive ”HIA-linjen” i den integrerede modelk{\ae}de af energi-milj{\o}-helbred og omkostninger i CEEH. I CEEH er udviklet en r{\ae}kke modeller, der i en samlet k{\ae}de kan estimere helbredskonsekvenser og heraf afledte samfundsm{\ae}ssige omkostninger af udledning af luftforurening belyst ved scenarier for fremtidig energiproduktion i Danmark. Den anvendte metodologi kaldes “Impact Pathway”, og best{\aa}r i en selvst{\ae}ndig modellering af alle fremtidige udledninger af luftforurening i Balmorel-modellen, en efterf{\o}lgende modellering af transport af og kemisk omdannelse af den udledte forurening i en af to forskellige Atmosf{\ae}risk Kemisk Transport modeller - enten NERI eller DMI-modellen. De modellerede koncentrationsfelter, udglattes henover de 98 danske kommuner, og de resulterende helbredseffekter kan derefter beregnes i den udviklede sundhedskonsekvensmodel (Health Impact Assessment model). Dern{\ae}st kan de samfundsm{\ae}ssige omkostninger beregnes og tilknyttes de i Balmorel-modellen beregnede udledninger, s{\aa}ledes at der kan beregnes en samlet enhedsomkostning for luftforurening til brug for yderligere modelleringer af fremtidig energiproduktion i Danmark. CEEH HIA-linjen pr{\ae}senterer en ny m{\aa}de at modellere og beregne samfundsm{\ae}ssige helbredsomkostninger fra luftforurening p{\aa}, i det der her direkte modelleres b{\aa}de demografisk udvikling, luftforurening og sygelighed og d{\o}delighed i en integreret model. Modelleringen af de samlede helbreds konsekvenser ved dansk udledt luftforurening i perioden fra 2005 til 2030, giver 2.000 ekstra lungekr{\ae}ftd{\o}dsfald, 3.950 ekstra hjertesygdomsd{\o}dsfald, 7.375 d{\o}dsfald fra blodprop i hjernen, 1.750 KOL-d{\o}dsfald og 11,475 for tidlige d{\o}dsfald af andre {\aa}rsager. Opgjort som tabte leve{\aa}r finder vi et tab af 163.075 {\aa}r i den modellerede 25 {\aa}rs periode. De samfundsm{\ae}ssige omkostninger bel{\o}ber sig i perioden til 456 mio. kr. for lungekr{\ae}ft, 662 mio. kr. for hjertesygdom, 687 mio. kr. for blodprop i hjernen, 140 mio. kr. for KOL, 202 mio. DKK for d{\o}d af andre {\aa}rsager, og i alt 2.149 mio. kr. i perioden fra 2005 to 2030.",
author = "Flachs, {Esben Meulengracht} and {Centre for Energy, Environment and Health (CEEH)} and Henrik Br{\o}nnum-Hansen",
year = "2012",
month = "9",
day = "20",
language = "English",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Description of the HIA line in the CEEH integrated modelling chain

T2 - CEEH Scientific Report No. 5

AU - Flachs, Esben Meulengracht

AU - Centre for Energy, Environment and Health (CEEH)

AU - Brønnum-Hansen, Henrik

PY - 2012/9/20

Y1 - 2012/9/20

N2 - Formålet med denne rapport er at beskrive ”HIA-linjen” i den integrerede modelkæde af energi-miljø-helbred og omkostninger i CEEH. I CEEH er udviklet en række modeller, der i en samlet kæde kan estimere helbredskonsekvenser og heraf afledte samfundsmæssige omkostninger af udledning af luftforurening belyst ved scenarier for fremtidig energiproduktion i Danmark. Den anvendte metodologi kaldes “Impact Pathway”, og består i en selvstændig modellering af alle fremtidige udledninger af luftforurening i Balmorel-modellen, en efterfølgende modellering af transport af og kemisk omdannelse af den udledte forurening i en af to forskellige Atmosfærisk Kemisk Transport modeller - enten NERI eller DMI-modellen. De modellerede koncentrationsfelter, udglattes henover de 98 danske kommuner, og de resulterende helbredseffekter kan derefter beregnes i den udviklede sundhedskonsekvensmodel (Health Impact Assessment model). Dernæst kan de samfundsmæssige omkostninger beregnes og tilknyttes de i Balmorel-modellen beregnede udledninger, således at der kan beregnes en samlet enhedsomkostning for luftforurening til brug for yderligere modelleringer af fremtidig energiproduktion i Danmark. CEEH HIA-linjen præsenterer en ny måde at modellere og beregne samfundsmæssige helbredsomkostninger fra luftforurening på, i det der her direkte modelleres både demografisk udvikling, luftforurening og sygelighed og dødelighed i en integreret model. Modelleringen af de samlede helbreds konsekvenser ved dansk udledt luftforurening i perioden fra 2005 til 2030, giver 2.000 ekstra lungekræftdødsfald, 3.950 ekstra hjertesygdomsdødsfald, 7.375 dødsfald fra blodprop i hjernen, 1.750 KOL-dødsfald og 11,475 for tidlige dødsfald af andre årsager. Opgjort som tabte leveår finder vi et tab af 163.075 år i den modellerede 25 års periode. De samfundsmæssige omkostninger beløber sig i perioden til 456 mio. kr. for lungekræft, 662 mio. kr. for hjertesygdom, 687 mio. kr. for blodprop i hjernen, 140 mio. kr. for KOL, 202 mio. DKK for død af andre årsager, og i alt 2.149 mio. kr. i perioden fra 2005 to 2030.

AB - Formålet med denne rapport er at beskrive ”HIA-linjen” i den integrerede modelkæde af energi-miljø-helbred og omkostninger i CEEH. I CEEH er udviklet en række modeller, der i en samlet kæde kan estimere helbredskonsekvenser og heraf afledte samfundsmæssige omkostninger af udledning af luftforurening belyst ved scenarier for fremtidig energiproduktion i Danmark. Den anvendte metodologi kaldes “Impact Pathway”, og består i en selvstændig modellering af alle fremtidige udledninger af luftforurening i Balmorel-modellen, en efterfølgende modellering af transport af og kemisk omdannelse af den udledte forurening i en af to forskellige Atmosfærisk Kemisk Transport modeller - enten NERI eller DMI-modellen. De modellerede koncentrationsfelter, udglattes henover de 98 danske kommuner, og de resulterende helbredseffekter kan derefter beregnes i den udviklede sundhedskonsekvensmodel (Health Impact Assessment model). Dernæst kan de samfundsmæssige omkostninger beregnes og tilknyttes de i Balmorel-modellen beregnede udledninger, således at der kan beregnes en samlet enhedsomkostning for luftforurening til brug for yderligere modelleringer af fremtidig energiproduktion i Danmark. CEEH HIA-linjen præsenterer en ny måde at modellere og beregne samfundsmæssige helbredsomkostninger fra luftforurening på, i det der her direkte modelleres både demografisk udvikling, luftforurening og sygelighed og dødelighed i en integreret model. Modelleringen af de samlede helbreds konsekvenser ved dansk udledt luftforurening i perioden fra 2005 til 2030, giver 2.000 ekstra lungekræftdødsfald, 3.950 ekstra hjertesygdomsdødsfald, 7.375 dødsfald fra blodprop i hjernen, 1.750 KOL-dødsfald og 11,475 for tidlige dødsfald af andre årsager. Opgjort som tabte leveår finder vi et tab af 163.075 år i den modellerede 25 års periode. De samfundsmæssige omkostninger beløber sig i perioden til 456 mio. kr. for lungekræft, 662 mio. kr. for hjertesygdom, 687 mio. kr. for blodprop i hjernen, 140 mio. kr. for KOL, 202 mio. DKK for død af andre årsager, og i alt 2.149 mio. kr. i perioden fra 2005 to 2030.

M3 - Book

BT - Description of the HIA line in the CEEH integrated modelling chain

ER -

ID: 40681752