FAST scan: Focused Assessment with Sonography for Trauma/Triage

Research output: Contribution to conferenceConference abstract for conferenceResearch

Standard

FAST scan : Focused Assessment with Sonography for Trauma/Triage. / Müller, Anna.

2015. Abstract from Den Danske Dyrlægeforening, Århus, Denmark.

Research output: Contribution to conferenceConference abstract for conferenceResearch

Harvard

Müller, A 2015, 'FAST scan: Focused Assessment with Sonography for Trauma/Triage', Den Danske Dyrlægeforening, Århus, Denmark, 13/11/2015 - 14/11/2015.

APA

Müller, A. (2015). FAST scan: Focused Assessment with Sonography for Trauma/Triage. Abstract from Den Danske Dyrlægeforening, Århus, Denmark.

Vancouver

Müller A. FAST scan: Focused Assessment with Sonography for Trauma/Triage. 2015. Abstract from Den Danske Dyrlægeforening, Århus, Denmark.

Author

Müller, Anna. / FAST scan : Focused Assessment with Sonography for Trauma/Triage. Abstract from Den Danske Dyrlægeforening, Århus, Denmark.1 p.

Bibtex

@conference{08709eb34a5d49c7a3aeee9ced69e110,
title = "FAST scan: Focused Assessment with Sonography for Trauma/Triage",
abstract = "FAST-skanning er en metode, der har til form{\aa}l at hurtigt diagnosticere fri v{\ae}ske i bughulen hos traumapatienter og andre akutte patienter. Denne skanningsteknik blev f{\o}rst introduceret til hunde i 2004, og omfatter ultralydsskanning af specifikke punkter i bughulen, hvor der er stor chance for at opdage fri v{\ae}ske. Skanningen udf{\o}res med patienten i h{\o}jre sideleje, og inkluderer f{\o}lgende regioner: 1) diafragma og lever i midt-kraniale bughulen 2) milt og nyre i venstre side 3) bl{\ae}re og kolon kaudalt og 4) lever og nyre i h{\o}jre side. Eventuel v{\ae}ske genkendes som an-ekkoiske (dvs. m{\o}rke/sorte) omr{\aa}der.I dag bruges FAST-skanning meget hyppigt indenfor human og veterin{\ae}r akutmedicin. Det kan ses som et v{\ae}rkt{\o}j for dyrl{\ae}ger som ikke arbejder med ultralyd til daglig. FAST-skanning har mange fordele; proceduren er effektiv og kan tage under 3 minutter, men har alligevel h{\o}j diagnostisk v{\ae}rdi. Det er relativt billigt for klienten, non-invasivt for patienten og sikkert for operat{\o}ren. Unders{\o}gelsen kan endvidere foretages parallelt med andre akutte procedurer eller behandlinger, og kan gentages ved behov, hvilket ofte {\o}ger b{\aa}de sensitivitet og specificitet. Sedering eller an{\ae}stesi er ikke n{\o}dvendigt. Det skal dog understreges, at de abdominale organer ikke unders{\o}ges specifikt. Det kan v{\ae}re sv{\ae}rt at skelne mellem v{\ae}ske i peritonealhulen og i det retroperitoneale rum. Man kan heller ikke karakterisere v{\ae}sken og derved skelne mellem f.eks. blod, pus eller urin. Siden FAST-skanning blev introduceret, er teknikken blevet udvidet, og kan f.eks. inkludere unders{\o}gelser med henblik p{\aa} pneumoabdomen eller pneumothorax, samt pleural effusion. Som med mange andre procedurer kr{\ae}ves der en vis tr{\ae}ning, for at opn{\aa} bedst mulige resultater. Selv om mange ultralydmaskiner har forudbestemte indstillinger b{\o}r man v{\ae}re bekendt med de mest basale indstillinger p{\aa} skanneren; dybde, gain, frekvens samt fokusposition og -antal. Det er ogs{\aa} vigtigt at markere hvilket organ der ses p{\aa} billedet samt gemme billederne som dokumentation. ",
keywords = "Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, ultralyd, ultrasonografi, ultralydsscanning, billeddiagnostik, akutmedicin, dyrl{\ae}ge",
author = "Anna M{\"u}ller",
year = "2015",
month = nov,
day = "13",
language = "Dansk",
note = "Den Danske Dyrl{\ae}geforening : Sektion vedr{\o}rende Hund, Kat og Sm{\aa}dyr, DDD SvHKS 2015 ; Conference date: 13-11-2015 Through 14-11-2015",

}

RIS

TY - ABST

T1 - FAST scan

T2 - Den Danske Dyrlægeforening

AU - Müller, Anna

PY - 2015/11/13

Y1 - 2015/11/13

N2 - FAST-skanning er en metode, der har til formål at hurtigt diagnosticere fri væske i bughulen hos traumapatienter og andre akutte patienter. Denne skanningsteknik blev først introduceret til hunde i 2004, og omfatter ultralydsskanning af specifikke punkter i bughulen, hvor der er stor chance for at opdage fri væske. Skanningen udføres med patienten i højre sideleje, og inkluderer følgende regioner: 1) diafragma og lever i midt-kraniale bughulen 2) milt og nyre i venstre side 3) blære og kolon kaudalt og 4) lever og nyre i højre side. Eventuel væske genkendes som an-ekkoiske (dvs. mørke/sorte) områder.I dag bruges FAST-skanning meget hyppigt indenfor human og veterinær akutmedicin. Det kan ses som et værktøj for dyrlæger som ikke arbejder med ultralyd til daglig. FAST-skanning har mange fordele; proceduren er effektiv og kan tage under 3 minutter, men har alligevel høj diagnostisk værdi. Det er relativt billigt for klienten, non-invasivt for patienten og sikkert for operatøren. Undersøgelsen kan endvidere foretages parallelt med andre akutte procedurer eller behandlinger, og kan gentages ved behov, hvilket ofte øger både sensitivitet og specificitet. Sedering eller anæstesi er ikke nødvendigt. Det skal dog understreges, at de abdominale organer ikke undersøges specifikt. Det kan være svært at skelne mellem væske i peritonealhulen og i det retroperitoneale rum. Man kan heller ikke karakterisere væsken og derved skelne mellem f.eks. blod, pus eller urin. Siden FAST-skanning blev introduceret, er teknikken blevet udvidet, og kan f.eks. inkludere undersøgelser med henblik på pneumoabdomen eller pneumothorax, samt pleural effusion. Som med mange andre procedurer kræves der en vis træning, for at opnå bedst mulige resultater. Selv om mange ultralydmaskiner har forudbestemte indstillinger bør man være bekendt med de mest basale indstillinger på skanneren; dybde, gain, frekvens samt fokusposition og -antal. Det er også vigtigt at markere hvilket organ der ses på billedet samt gemme billederne som dokumentation.

AB - FAST-skanning er en metode, der har til formål at hurtigt diagnosticere fri væske i bughulen hos traumapatienter og andre akutte patienter. Denne skanningsteknik blev først introduceret til hunde i 2004, og omfatter ultralydsskanning af specifikke punkter i bughulen, hvor der er stor chance for at opdage fri væske. Skanningen udføres med patienten i højre sideleje, og inkluderer følgende regioner: 1) diafragma og lever i midt-kraniale bughulen 2) milt og nyre i venstre side 3) blære og kolon kaudalt og 4) lever og nyre i højre side. Eventuel væske genkendes som an-ekkoiske (dvs. mørke/sorte) områder.I dag bruges FAST-skanning meget hyppigt indenfor human og veterinær akutmedicin. Det kan ses som et værktøj for dyrlæger som ikke arbejder med ultralyd til daglig. FAST-skanning har mange fordele; proceduren er effektiv og kan tage under 3 minutter, men har alligevel høj diagnostisk værdi. Det er relativt billigt for klienten, non-invasivt for patienten og sikkert for operatøren. Undersøgelsen kan endvidere foretages parallelt med andre akutte procedurer eller behandlinger, og kan gentages ved behov, hvilket ofte øger både sensitivitet og specificitet. Sedering eller anæstesi er ikke nødvendigt. Det skal dog understreges, at de abdominale organer ikke undersøges specifikt. Det kan være svært at skelne mellem væske i peritonealhulen og i det retroperitoneale rum. Man kan heller ikke karakterisere væsken og derved skelne mellem f.eks. blod, pus eller urin. Siden FAST-skanning blev introduceret, er teknikken blevet udvidet, og kan f.eks. inkludere undersøgelser med henblik på pneumoabdomen eller pneumothorax, samt pleural effusion. Som med mange andre procedurer kræves der en vis træning, for at opnå bedst mulige resultater. Selv om mange ultralydmaskiner har forudbestemte indstillinger bør man være bekendt med de mest basale indstillinger på skanneren; dybde, gain, frekvens samt fokusposition og -antal. Det er også vigtigt at markere hvilket organ der ses på billedet samt gemme billederne som dokumentation.

KW - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

KW - ultralyd

KW - ultrasonografi

KW - ultralydsscanning

KW - billeddiagnostik

KW - akutmedicin

KW - dyrlæge

M3 - Konferenceabstrakt til konference

Y2 - 13 November 2015 through 14 November 2015

ER -

ID: 150982065