Utilsigtet blindhed i den diagnostiske proces

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Utilsigtet blindhed i den diagnostiske proces. / Andersen, Amalie Middelboe ; Friis, Jan K. B.; Østergaard, Lars J. .

In: Ugeskrift for Laeger, Vol. 179, No. 7, V08170596, 2018, p. 2-5.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Andersen, AM, Friis, JKB & Østergaard, LJ 2018, 'Utilsigtet blindhed i den diagnostiske proces', Ugeskrift for Laeger, vol. 179, no. 7, V08170596, pp. 2-5.

APA

Andersen, A. M., Friis, J. K. B., & Østergaard, L. J. (2018). Utilsigtet blindhed i den diagnostiske proces. Ugeskrift for Laeger, 179(7), 2-5. [V08170596].

Vancouver

Andersen AM, Friis JKB, Østergaard LJ. Utilsigtet blindhed i den diagnostiske proces. Ugeskrift for Laeger. 2018;179(7):2-5. V08170596.

Author

Andersen, Amalie Middelboe ; Friis, Jan K. B. ; Østergaard, Lars J. . / Utilsigtet blindhed i den diagnostiske proces. In: Ugeskrift for Laeger. 2018 ; Vol. 179, No. 7. pp. 2-5.

Bibtex

@article{fd75a442b32045dd90650821aff7d7dd,
title = "Utilsigtet blindhed i den diagnostiske proces",
abstract = "Vi befinder os i en kompleks verden, der rummer markant mere information, end vores visuelle system kan kapere. Ogs{\aa} i vores dagligdag i klinikken er vi n{\o}dt til konstant at sortere i visuelle input, og netop evnen til et selektivt blik, der effektivt skelner signal fra st{\o}j i den diagnostiske proces, er afg{\o}rende for vores faglige ekspertise.Denne artikel handler om, hvordan der i en radiologs perception af et billede kan opst{\aa} en blindhed over for det, der ikke tildeles opm{\ae}rksomhed – en bias kendt som utilsigtet blindhed. Desuden diskuteres faldgruber, der kan medf{\o}re, at vores opm{\ae}rksomhed drages v{\ae}k fra relevante fund. F.eks. kan kliniske fund og en tentativ diagnose, der er anf{\o}rt i journalen, f{\o}re til manglende opm{\ae}rksomhed p{\aa} alternative diagnoser, s{\aa} fund, der underst{\o}tter andre diagnoser, risikerer at blive overset. Det diskuteres endvidere, om den opm{\ae}rksomhed, der i klinikerens hverdag rettes mod et kompliceret it-system, risikerer at kompromittere den opm{\ae}rksomhed, der er tilovers til det kliniske overblik.",
keywords = "Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Diagnosis, Radiology",
author = "Andersen, {Amalie Middelboe} and Friis, {Jan K. B.} and {\O}stergaard, {Lars J.}",
year = "2018",
language = "Dansk",
volume = "179",
pages = "2--5",
journal = "Ugeskrift for Laeger",
issn = "0041-5782",
publisher = "Almindelige Danske Laegeforening",
number = "7",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Utilsigtet blindhed i den diagnostiske proces

AU - Andersen, Amalie Middelboe

AU - Friis, Jan K. B.

AU - Østergaard, Lars J.

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Vi befinder os i en kompleks verden, der rummer markant mere information, end vores visuelle system kan kapere. Også i vores dagligdag i klinikken er vi nødt til konstant at sortere i visuelle input, og netop evnen til et selektivt blik, der effektivt skelner signal fra støj i den diagnostiske proces, er afgørende for vores faglige ekspertise.Denne artikel handler om, hvordan der i en radiologs perception af et billede kan opstå en blindhed over for det, der ikke tildeles opmærksomhed – en bias kendt som utilsigtet blindhed. Desuden diskuteres faldgruber, der kan medføre, at vores opmærksomhed drages væk fra relevante fund. F.eks. kan kliniske fund og en tentativ diagnose, der er anført i journalen, føre til manglende opmærksomhed på alternative diagnoser, så fund, der understøtter andre diagnoser, risikerer at blive overset. Det diskuteres endvidere, om den opmærksomhed, der i klinikerens hverdag rettes mod et kompliceret it-system, risikerer at kompromittere den opmærksomhed, der er tilovers til det kliniske overblik.

AB - Vi befinder os i en kompleks verden, der rummer markant mere information, end vores visuelle system kan kapere. Også i vores dagligdag i klinikken er vi nødt til konstant at sortere i visuelle input, og netop evnen til et selektivt blik, der effektivt skelner signal fra støj i den diagnostiske proces, er afgørende for vores faglige ekspertise.Denne artikel handler om, hvordan der i en radiologs perception af et billede kan opstå en blindhed over for det, der ikke tildeles opmærksomhed – en bias kendt som utilsigtet blindhed. Desuden diskuteres faldgruber, der kan medføre, at vores opmærksomhed drages væk fra relevante fund. F.eks. kan kliniske fund og en tentativ diagnose, der er anført i journalen, føre til manglende opmærksomhed på alternative diagnoser, så fund, der understøtter andre diagnoser, risikerer at blive overset. Det diskuteres endvidere, om den opmærksomhed, der i klinikerens hverdag rettes mod et kompliceret it-system, risikerer at kompromittere den opmærksomhed, der er tilovers til det kliniske overblik.

KW - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

KW - Diagnosis

KW - Radiology

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 179

SP - 2

EP - 5

JO - Ugeskrift for Laeger

JF - Ugeskrift for Laeger

SN - 0041-5782

IS - 7

M1 - V08170596

ER -

ID: 187041919