Kritik af gældende ret om udbetaling af forsikring og pension ved død samt forslag til nye regler

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Kritik af gældende ret om udbetaling af forsikring og pension ved død samt forslag til nye regler. / Feldthusen, Rasmus Kristian; Mortensen, Anne Kjærhus.

In: Tidsskrift for Familie- og Arveret, No. 5, 2013, p. 547-557.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Feldthusen, RK & Mortensen, AK 2013, 'Kritik af gældende ret om udbetaling af forsikring og pension ved død samt forslag til nye regler', Tidsskrift for Familie- og Arveret, no. 5, pp. 547-557.

APA

Feldthusen, R. K., & Mortensen, A. K. (2013). Kritik af gældende ret om udbetaling af forsikring og pension ved død samt forslag til nye regler. Tidsskrift for Familie- og Arveret, (5), 547-557.

Vancouver

Feldthusen RK, Mortensen AK. Kritik af gældende ret om udbetaling af forsikring og pension ved død samt forslag til nye regler. Tidsskrift for Familie- og Arveret. 2013;(5):547-557.

Author

Feldthusen, Rasmus Kristian ; Mortensen, Anne Kjærhus. / Kritik af gældende ret om udbetaling af forsikring og pension ved død samt forslag til nye regler. In: Tidsskrift for Familie- og Arveret. 2013 ; No. 5. pp. 547-557.

Bibtex

@article{4dd0613ce0744140859ab0bbcb6130fb,
title = "Kritik af g{\ae}ldende ret om udbetaling af forsikring og pension ved d{\o}d samt forslag til nye regler",
abstract = "Med afs{\ae}t i en analyse af g{\ae}ldende ret peger forfatterne i artiklen p{\aa} en r{\ae}kke uhensigtsm{\ae}ssigheder ved det g{\ae}ldende system for udbetaling af forsikring og pension ved d{\o}d. Det konkluderes, at de nug{\ae}ldende regler i forsikringsaftalelovens § 104 /pensionsopsparingslovens § 4 om anf{\ae}gtelse af en udbetaling p{\aa} baggrund af urimelighed ikke kan antages at finde anvendelse, hvor udbetaling sker til n{\ae}rmeste p{\aa}r{\o}rende. Dette medf{\o}rer, at meddelelseskravet i forsikringsaftalelovens § 102, stk. 3 /pensionsopsparingslovens § 2, stk. 3, i praksis alene kan antages at finde anvendelse i det begr{\ae}nsede antal tilf{\ae}lde, hvor der aktivt er indsat en begunstiget og hvor afd{\o}de efterlader sig {\ae}gtef{\ae}lle og/eller livsarvinger. Ud fra en retspolitisk betragtning argumenteres for, at der er s{\ae}rligt behov for at nyt{\ae}nke reglerne for fordeling, anf{\ae}gtelse, begunstigelse samt oph{\ae}ve indskr{\ae}nkninger i den kreds, der kan v{\ae}re n{\ae}rmeste p{\aa}r{\o}rende i en skattebegunstiget pensionsordning. Forfatterne fremkommer afslutningsvis med forslag til et nyt system, som tiln{\ae}rmer forsikrings- og pensionsreglerne de arveretlige regler - s{\aa}vel materielt som formelt. ",
keywords = "Det Juridiske Fakultet, Begunstigelse, Forsikring, Pension, Anf{\ae}gtelse, Forsikringsaftalelov, Pensionsopsparingslov, N{\ae}rmeste p{\aa}r{\o}rende",
author = "Feldthusen, {Rasmus Kristian} and Mortensen, {Anne Kj{\ae}rhus}",
year = "2013",
language = "Dansk",
pages = "547--557",
journal = "Tidsskrift for Familie- og Arveret",
issn = "1397-4599",
number = "5",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Kritik af gældende ret om udbetaling af forsikring og pension ved død samt forslag til nye regler

AU - Feldthusen, Rasmus Kristian

AU - Mortensen, Anne Kjærhus

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Med afsæt i en analyse af gældende ret peger forfatterne i artiklen på en række uhensigtsmæssigheder ved det gældende system for udbetaling af forsikring og pension ved død. Det konkluderes, at de nugældende regler i forsikringsaftalelovens § 104 /pensionsopsparingslovens § 4 om anfægtelse af en udbetaling på baggrund af urimelighed ikke kan antages at finde anvendelse, hvor udbetaling sker til nærmeste pårørende. Dette medfører, at meddelelseskravet i forsikringsaftalelovens § 102, stk. 3 /pensionsopsparingslovens § 2, stk. 3, i praksis alene kan antages at finde anvendelse i det begrænsede antal tilfælde, hvor der aktivt er indsat en begunstiget og hvor afdøde efterlader sig ægtefælle og/eller livsarvinger. Ud fra en retspolitisk betragtning argumenteres for, at der er særligt behov for at nytænke reglerne for fordeling, anfægtelse, begunstigelse samt ophæve indskrænkninger i den kreds, der kan være nærmeste pårørende i en skattebegunstiget pensionsordning. Forfatterne fremkommer afslutningsvis med forslag til et nyt system, som tilnærmer forsikrings- og pensionsreglerne de arveretlige regler - såvel materielt som formelt.

AB - Med afsæt i en analyse af gældende ret peger forfatterne i artiklen på en række uhensigtsmæssigheder ved det gældende system for udbetaling af forsikring og pension ved død. Det konkluderes, at de nugældende regler i forsikringsaftalelovens § 104 /pensionsopsparingslovens § 4 om anfægtelse af en udbetaling på baggrund af urimelighed ikke kan antages at finde anvendelse, hvor udbetaling sker til nærmeste pårørende. Dette medfører, at meddelelseskravet i forsikringsaftalelovens § 102, stk. 3 /pensionsopsparingslovens § 2, stk. 3, i praksis alene kan antages at finde anvendelse i det begrænsede antal tilfælde, hvor der aktivt er indsat en begunstiget og hvor afdøde efterlader sig ægtefælle og/eller livsarvinger. Ud fra en retspolitisk betragtning argumenteres for, at der er særligt behov for at nytænke reglerne for fordeling, anfægtelse, begunstigelse samt ophæve indskrænkninger i den kreds, der kan være nærmeste pårørende i en skattebegunstiget pensionsordning. Forfatterne fremkommer afslutningsvis med forslag til et nyt system, som tilnærmer forsikrings- og pensionsreglerne de arveretlige regler - såvel materielt som formelt.

KW - Det Juridiske Fakultet

KW - Begunstigelse

KW - Forsikring

KW - Pension

KW - Anfægtelse

KW - Forsikringsaftalelov

KW - Pensionsopsparingslov

KW - Nærmeste pårørende

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 547

EP - 557

JO - Tidsskrift for Familie- og Arveret

JF - Tidsskrift for Familie- og Arveret

SN - 1397-4599

IS - 5

ER -

ID: 79161701