Nordisk kost har potentiale som forebyggelse og behandling af hjerte-karsygdomme

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Nordisk kost har potentiale som forebyggelse og behandling af hjerte-karsygdomme. / Hermansen, Kjeld; Andersen, Sidse Schoubye; Damgaard, Camilla Trab; Dragsted, Lars Ove; Holm, Lotte; Krogholm, Kirstine Struntze; Olsen, Anja; Tetens, Inge ; Tjønneland, Anne.

In: Ugeskrift for Laeger, Vol. 185, V05220304, 2023.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Hermansen, K, Andersen, SS, Damgaard, CT, Dragsted, LO, Holm, L, Krogholm, KS, Olsen, A, Tetens, I & Tjønneland, A 2023, 'Nordisk kost har potentiale som forebyggelse og behandling af hjerte-karsygdomme', Ugeskrift for Laeger, vol. 185, V05220304.

APA

Hermansen, K., Andersen, S. S., Damgaard, C. T., Dragsted, L. O., Holm, L., Krogholm, K. S., Olsen, A., Tetens, I., & Tjønneland, A. (2023). Nordisk kost har potentiale som forebyggelse og behandling af hjerte-karsygdomme. Ugeskrift for Laeger, 185, [V05220304].

Vancouver

Hermansen K, Andersen SS, Damgaard CT, Dragsted LO, Holm L, Krogholm KS et al. Nordisk kost har potentiale som forebyggelse og behandling af hjerte-karsygdomme. Ugeskrift for Laeger. 2023;185. V05220304.

Author

Hermansen, Kjeld ; Andersen, Sidse Schoubye ; Damgaard, Camilla Trab ; Dragsted, Lars Ove ; Holm, Lotte ; Krogholm, Kirstine Struntze ; Olsen, Anja ; Tetens, Inge ; Tjønneland, Anne. / Nordisk kost har potentiale som forebyggelse og behandling af hjerte-karsygdomme. In: Ugeskrift for Laeger. 2023 ; Vol. 185.

Bibtex

@article{550bdaaa3a034b3eac5f0d6f21cc9faa,
title = "Nordisk kost har potentiale som forebyggelse og behandling af hjerte-karsygdomme",
abstract = "Kosten spiller en afg{\o}rende rolle for den globale sundhed. If{\o}lge det internationale studie Global Burden of Disease (GBD) er uhensigtsm{\ae}ssige kostm{\o}nstre den tredjevigtigste risikofaktor for tidlig d{\o}d efter forh{\o}jet blodtryk og tobaksrygning [1]. Is{\ae}r f{\o}lgende uhensigtsm{\ae}ssige kostm{\o}nstre har i GBD-studiet [1] betydning for det samlede antal tabte, sygdomsjusterede leve{\aa}r (disability-adjusted life years (DALY)): lavt fuldkornsindtag, h{\o}jt saltindtag, lavt forbrug af frugt, n{\o}dder, gr{\o}ntsager, fisk og kostfibre, lavt indtag af polyum{\ae}ttede fedtsyrer samt lavt indtag af b{\ae}lgfrugter [1]. I den danske publikation »National sundhedsprofil 2019« ansl{\aa}s de kost- og ern{\ae}ringsm{\ae}ssige risici at tegne sig for 13% af alle for tidlige d{\o}dsfald i Danmark. Is{\ae}r den usunde kosts sammenh{\ae}ng med hjerte-kar-sygdomme spiller en rolle for DALY [2].",
author = "Kjeld Hermansen and Andersen, {Sidse Schoubye} and Damgaard, {Camilla Trab} and Dragsted, {Lars Ove} and Lotte Holm and Krogholm, {Kirstine Struntze} and Anja Olsen and Inge Tetens and Anne Tj{\o}nneland",
year = "2023",
language = "Dansk",
volume = "185",
journal = "Ugeskrift for Laeger",
issn = "0041-5782",
publisher = "Almindelige Danske Laegeforening",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Nordisk kost har potentiale som forebyggelse og behandling af hjerte-karsygdomme

AU - Hermansen, Kjeld

AU - Andersen, Sidse Schoubye

AU - Damgaard, Camilla Trab

AU - Dragsted, Lars Ove

AU - Holm, Lotte

AU - Krogholm, Kirstine Struntze

AU - Olsen, Anja

AU - Tetens, Inge

AU - Tjønneland, Anne

PY - 2023

Y1 - 2023

N2 - Kosten spiller en afgørende rolle for den globale sundhed. Ifølge det internationale studie Global Burden of Disease (GBD) er uhensigtsmæssige kostmønstre den tredjevigtigste risikofaktor for tidlig død efter forhøjet blodtryk og tobaksrygning [1]. Især følgende uhensigtsmæssige kostmønstre har i GBD-studiet [1] betydning for det samlede antal tabte, sygdomsjusterede leveår (disability-adjusted life years (DALY)): lavt fuldkornsindtag, højt saltindtag, lavt forbrug af frugt, nødder, grøntsager, fisk og kostfibre, lavt indtag af polyumættede fedtsyrer samt lavt indtag af bælgfrugter [1]. I den danske publikation »National sundhedsprofil 2019« anslås de kost- og ernæringsmæssige risici at tegne sig for 13% af alle for tidlige dødsfald i Danmark. Især den usunde kosts sammenhæng med hjerte-kar-sygdomme spiller en rolle for DALY [2].

AB - Kosten spiller en afgørende rolle for den globale sundhed. Ifølge det internationale studie Global Burden of Disease (GBD) er uhensigtsmæssige kostmønstre den tredjevigtigste risikofaktor for tidlig død efter forhøjet blodtryk og tobaksrygning [1]. Især følgende uhensigtsmæssige kostmønstre har i GBD-studiet [1] betydning for det samlede antal tabte, sygdomsjusterede leveår (disability-adjusted life years (DALY)): lavt fuldkornsindtag, højt saltindtag, lavt forbrug af frugt, nødder, grøntsager, fisk og kostfibre, lavt indtag af polyumættede fedtsyrer samt lavt indtag af bælgfrugter [1]. I den danske publikation »National sundhedsprofil 2019« anslås de kost- og ernæringsmæssige risici at tegne sig for 13% af alle for tidlige dødsfald i Danmark. Især den usunde kosts sammenhæng med hjerte-kar-sygdomme spiller en rolle for DALY [2].

UR - https://ugeskriftet.dk/videnskab/nordisk-kost-har-potentiale-som-forebyggelse-og-behandling-af-hjerte-kar-sygdomme

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 185

JO - Ugeskrift for Laeger

JF - Ugeskrift for Laeger

SN - 0041-5782

M1 - V05220304

ER -

ID: 344727032